Zorgt uw onderneming ook voor u?

Groei creërenAls ondernemers met de feestdagen wat afstand kunnen nemen van hun bedrijf, zie je hen vaak nieuwe ideeën en wensen opdoen. Goede voornemens hoeven niet persé op 1 januari geformuleerd en uitgesproken te worden. Ieder moment is geschikt om iets goeds te beginnen.

Een goed voornemen kan in elk geval zijn de komende jaren je onderneming eens voor jou te laten zorgen.

Als ondernemer wil je je klanten het beste product en dienstverlening aanbieden. Je wilt het beter doen dan je concurrent en harder groeien dan de markt. Daarvoor ben je bereid veel tijd en geld te investeren en ben je bereid grote risico’s te nemen.

Pensioen

Heb je er als ondernemer wel eens aan gedacht dat voor een juiste balans de onderneming ook voor jou als ondernemer moet zorgen? Je wilt als ondernemer op dit moment goed kunnen wonen en leven. Maar denken we ook verder? Voor veel ondernemers is hun onderneming hun pensioen, dus denken ze dat dat wel goed komt. Hun pensioen is nog ver weg, dat zien we later wel. We worden steeds ouder. Je moet er toch niet aan denken na de verkoop van je onderneming weer aan het werk te moeten gaan?

Analyse

Laat daarom eens een analyse maken naar de indicatieve waarde van je onderneming op dit moment en  hoe deze waarde zich op langere termijn zou kunnen ontwikkelen. Je zult je verbazen welke waardeaangroei er in bijvoorbeeld 5 jaar mogelijk is. Er is een groot aantal factoren, de zogenaamde ‘value drivers’, die de waarde van de onderneming bepalen of beïnvloeden. Een financiële value driver is bijvoorbeeld groei van winstmarge, een niet-financiële value driver is de mate van afhankelijkheid van de ondernemer.

Een overnameadviseur kan je adviseren welke acties er nodig zijn om de waarde van de onderneming in de komende jaren (nog sterker) te verhogen. De investering in deze waardebepaling is daarmee heel snel terug verdiend.

Als er toch een ‘verschil’ zit in deze berekende waarde en je financiële toekomstige wensen, kun je de komende jaren werken aan de waardeaangroei van je onderneming. Daarmee laat je je onderneming voor jouw financiële toekomst zorgen.  Als je 55 of 60 jaar bent, kan het wel eens te laat zijn om nog in te grijpen.

Kees van Rossum, partner CROP corporate finance

 


Kees van Rossum is partner bij CROP corporate finance en specialist herstructurering en overname

Laat wat van je horen

*

Anti-Spam Quiz:

Niet gevonden wat u zocht? Neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging.

CROP