Brexit: wat verandert er voor u als ondernemer?

Bereid u voor op de brexitDe afgelopen dagen is de Brexit weer volop in het nieuws geweest. Er bestaat een kans dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 29 maart aanstaande verlaat zonder overeenkomst. Een zogenaamde ‘harde Brexit’.

Douane heffingen

In dat geval verandert er veel voor Nederlandse ondernemers die zaken doen met het VK. Eén van de dingen die verandert is, dat voor aankoop van goederen uit het Verenigd Koninkrijk door een Nederlandse ondernemer waarbij de goederen worden vervoerd van het Verenigd Koninkrijk naar de EU, dit niet langer een intracommunautaire verwerving is maar een invoer. Dat betekent dat in beginsel douane heffingen verschuldigd zijn maar ook BTW. Deze BTW dient betaald te worden bij de douane van invoer.

BTW-verlegging

Bent u ondernemer en neemt u regelmatig goederen af in het Verenigd Koninkrijk? Dan heeft u recent een brief ontvangen van de belastingdienst. Hierin wordt u erop gewezen, dat u de mogelijkheid heeft een vergunning voor BTW-verlegging bij invoer aan te vragen (zgn. artikel 23 vergunning). Wanneer deze vergunning wordt toegekend hoeft u niet langer de BTW voor de invoer bij de douane te voldoen maar kunt u deze in de BTW aangifte verwerken (en in dezelfde aangifte normaal gesproken ook weer in aftrek brengen). Dit resulteert in een cash flow voordeel en scheelt administratieve rompslomp bij de douane.

Bij de brief van de belastingdienst is een formulier gevoegd om de vergunning aan te vragen. Als dit formulier vóór 1 februari 2019 wordt opgestuurd, ontvangt u voor 29 maart een reactie van de Belastingdienst. Uiteraard kunnen wij deze vergunning ook voor u aanvragen.

Meer weten?

Mocht u hierover nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met uw contactpersoon bij CROP.

Laat wat van je horen

*

Anti-Spam Quiz:

Niet gevonden wat u zocht? Neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging.

CROP Ede

T. 0318 64 81 48
E. ede@crop.nl

Contactgegevens | Route

CROP